Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Bebeğiniz ağlayarak uyanıyor, uykuya dalmakta güçlük mü çekiyor? Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky’in tavsiyeleri, bebeklerin uyku düzenini sağlamak için size yardımcı olacaktır.
Bebeğin büyümesinde uykunun önemi nedir?
Bebeklerimiz hayatlarının ilk yılında doğum kilolarını neredeyse 3’e katlıyorlar. Bir daha hayatlarının hiçbir döneminde de böyle hızlı büyüyüp gelişmiyorlar. Bu hızlı büyümenin iki temel kaynağı var, biri beslenme diğeri ise uyku. ”Uyusun da büyüsün” diyerek uyutmaya çalışıyoruz onları, çünkü biliyoruz ki sağlıklı büyüyebilmek için uyumaya ihtiyaçları var.
Bebekleri uyutmak için hangi hataları yapıyoruz?
Bebeklerimizi uyutabilmek için başvurduğumuz farklı birçok yöntem var: Emzirmek, ayakta sallamak, kucakta taşımak, evde pusette gezdirmek, saç kurutma makinesini çalıştırmak, hamakta sallamak, gecenin bir yarısı otomobille gezdirmek… Liste böyle uzayıp gidiyor. Hepimiz zorda kalıp, yaşadığımız o içinden çıkılmaz anları atlatabilmek için bir şekilde başvuruyoruz bu yöntemlere. Ertesi gün uyku zamanı gelip bebeğimiz hiç susmayacakmış gibi ağlamaya başladığında da ”dün işe yaramıştı, yine deneyelim” diyerek tekrar ediyoruz bu yöntemleri. Gün geliyor farkına varıyoruz ki bebeğimizi artık yalnızca bu şekilde uyutabilir hale gelmişiz. Sadece uykuya yatırırken de değil, gece her uyandığında onu uykuya döndürebilmek için aynı yöntemlere ihtiyaç duyar olmuşuz… Bebeklerimizin ilk aylardan itibaren edindikleri, daha doğrusu bizim onlara bir şekilde kazandırdığımız uyku alışkanlıkları uzun yıllar boyunca uyku düzenlerini etkileyebiliyor. Ne var ki uyku öğretilebilen/öğrenilebilen bir beceri ve yatakta kendi kendilerine nasıl uykuya dalacaklarını çocuklarımıza daha ilk aylardan itibaren anne-baba olarak bizler öğretebiliriz.
Prima’nın Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky aileler için bebeklerinin kaliteli ve kesintisiz uyuyabilmeleri için yapabileceklerini anlattı.
Bebeğin daha kaliteli ve rahat uyuması için ne yapabiliriz?
- Bebeğinize yatağınızda desteksiz uyumayı öğretebilirsiniz. Çünkü desteksiz uyumayı öğrendiği zaman gece uyansa bile desteksiz bir şekilde uykuya dönmeyi başarabilecektir (herhangi bir ihtiyaç veya sıkıntısı olmadığı durumda).
- Bebeğinizin yaşına uygun uyanık kalabilme sürelerini bilerek onu doğru zamanda yatırmaya özen gösterebilirsiniz. Çünkü kesintisiz ve kaliteli bir uyku için zamanlama çok önemli.
- Bebeğinizin gün içerisinde ve uyku öncesinde rutinlerinin olması, saat kavramı olmadığı için önünü görebilmesini ve kendisini uykuya hazırlamasına yardımcı olabilir. Her uykudan önce bebeğin yaşına uygun rutinler uygulayarak onu rahatlatmayı deneyebilirseniz, uykuya geçişini kolaylaştırabilirsiniz.