Bozuk Tavuğu Anlamanın Yolları
Tavuğun bozuk olup olmadığını anlamanın aslında birçok yolu bulunmaktadır. Bunların başında koku ve renk gelmektedir. Genellikle ufak marketler ve bakkallarda eldeki ürünü birkaç gün kalan, nasıl olsa bir şey olmaz mantığıyla zarar etmemek üzere tarihlerini birkaç gün öteleyerek müşteriye satmak isteyenlerin ya da kasaplarda birkaç günü geçmiş tavuklarla riske girerek müşteriye kakalamak isteyenlerin başvurduğu bu yolun önüne geçmek tüketicinin elinde olmaktadır. Eğer bozuk tavuğu anlayamazsanız büyük sağlık sorunları ve hatta ölüme kadar gidebilen bir süreç sizleri bekliyor olabilir. Bu yüzden bozuk tavuğu anlamanız için sizlere sunduğumuz yöntemleri mutlaka iyi inceleyin. Bayat olan çiğ ya da pişmiş tavuğu yemek sizi çok hasta edebilir. Çiğ tavuğun bayat olup olmadığını anlamak için etin rengi, kokusu ve kıvamı kontrol edilmelidir. Tavuk donmuşsa buzluk yanığı var mı diye bakın. Pişmiş tavuğun bayat olduğunu anlamak için kokusuna, rengine, tadına ve küflü olup olmadığına dikkat edin. Dikkate alınması gereken başka bir husus tavuğun nasıl ve ne kadar süre saklandığıdır.
Yöntem 1. Çiğ Tavuğu Kontrol
1. Renkte bir değişiklik olup olmadığına bakın.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahiptir. Bozulmaya başladığında rengi solmaya başlar. Tavuğun rengi donuk görünmeye başlarsa, bozulmadan hemen kullanmalısınız. Rengi pembeden çok griye dönerse artık tüketmek için çok geçtir.
Çiğ tavuğun rengi gri ya da derisi olmayan sarı lekelerden oluşan bir renk olabilir.
Bozulmuş tavuğu pişirmeye başlarsanız, donuk görünmeye devam eder ve beyazlaşmaz.
2. Tavuğu koklayın.
Bayat çiğ tavuk çok yoğun bir kokuya sahiptir. Bazıları bunu “ekşi” bir koku olarak tanımlar, bazıları ise amonyak kokusuna benzetir. Tavuk herhangi bir nahoş veya yoğun bir kokuya sahipse tavuğu atın.
Tavuk yemek yaparken kötü kokmaya başlayabilir bu durumda da tavuğu atmak en iyisidir.
3. Tavuğa dokunun.
Vıcık vıcık mı? Dokunma testi renk veya koku testinden biraz daha zordur, çünkü tavuk doğal olarak parlak, biraz kaygan bir dokuya sahiptir. Ancak bu kayganlık tavuğu su altında yıkadıktan sonra bile kalırsa, tavuğun bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Tavuk alışılmadık derecede yapış yapışsa kesinlikle bozulmuştur.
Yöntem 2. Donmuş Tavuğu İnceleme
1. Bir buz katmanı arayın.
Tavuğun etrafında kalın bir buz tabakası varsa, o zaman artık bozulmuştur. Buz katmanı dondurucudaki buz gibi çözülmemiş kalın olacaktır. Şokla dondurulmuş bir tavuk, düzgün şekilde dondurulduysa kalın bir buz tabakasına sahip olmayacaktır. Beyaz buzluysa dondurucu buz yanığı sorunu olabilir.
2. Buz yanığını kontrol edin.
Buz yanığı tavukta yağsız beyaz bir döküntü veya iz gibi görünür. Etrafındaki deriden daha serttir ve hafif kabarıktır.
Sağlık açısından bir zararı yoktur ancak tavuğu yemenin keyfini azaltacaktır.
3. Rengini analiz edin.
Donmuş bir tavuğun rengini kontrol etmek zordur. Rengi daha solgun olmakla beraber çiğ veya pişmiş tavuğa benzer şekilde hafif gri veya yağ sarısı renginde olur. Rengi griden daha koyuysa tavuğu çöpe atın.
Yöntem 3. Pişmiş Tavuğu İnceleme
1. Tavuğu koklayın.
Koku testi pişmiş tavuk için olduğu kadar çiğ tavuk için de faydalı olabilir. Ancak baharatlar ve çeşniler kokuyu kapatabilir. Bu sebeple bozulmuş tavuk kokusunu ayırt etmek daha zordur.
Tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuştur.
2. Renk değişikliklerini kontrol edin.
Tavuk panelenmişse, yağlanmış ya da marine edilmişse rengi anlaşılamayabilir. Pişmiş tavuğun rengi beyazdan griye dönerse artık o tavuğu yemek güvenli değildir.
3. Küf arayın.
Küf, çürüyen bozulan tavuğun en karakteristik özelliklerinden biridir. Tavuğun üzerinde yeşil ve siyah tüyler ya da herhangi bir organizma oluşmaya başladıysa, tavuk hemen atılmalıdır. Bu tavuğun kokusu bile sizi hasta edebilir.
4. Yutmadan önce tavuğu tadın.
Pişmiş tavuğun iyi olup olmadığından emin değilseniz, tavuğu da israf etmek istemiyorsanız, dikkatli bir şekilde bir ısırık alabilirsiniz. Tavuğu hemen çiğnemek ve yutmak yerine yavaş yavaş ve dikkatlice lezzeti analiz etmelisiniz.
Eğer tadı kötüyse ya da biraz ekşiyse tükürün ve kalan tavuğu atın.
Yöntem 4. Tavuğun Saklama Koşullarını Gözden Geçirme
1. Son tüketim tarihini kontrol edin.
Bu tarih her zaman çiğ tavuğun bozuk olup olmadığının iyi bir göstergesi değildir. Son tüketim tarihi yalnızca tavuğun artık tüketicilere satılamayacağı zamanı belirtir. Son tüketim tarihine güvenmek yerine, şüphelendiğiniz tavuğun bayatladığını doğrulamanın bir yolu olarak kullanın.
Bir mağazadan taze dondurulmuş satın alıp dondurucuda uygun koşullarda muhafaza edilen tavuk 9 ay saklanabilir.
2. Tavuğun ne kadar iyi saklandığını kontrol edin.
Pişmiş tavuk havayla temas ederse daha hızlı bayatlar ve hatalı koşullarda saklanan tavuğun bozulma olasılığı daha yüksektir.
Tavuk hava geçirmez kaplarda veya saklama poşetlerinde saklanmalıdır.
Ayrıca alüminyum folyoya veya streç filme sıkıca sarılabilir.
Örnek: Tavuğun yenir halde kalması için buzdolabına ve dondurucuya konmadan küçük porsiyonlara kesilmeli ve içinin doldurulmaması gerekir.
3. Tavuğun nerede ve ne kadar süredir saklandığını bilin.
Ayrıca tavuğun nasıl saklandığı da önemlidir. Bu zaman aralığı aşıldıktan sonra tavuğun bozulma ihtimali artar.
Buzdolabında saklanan çiğ tavuk iki gün içinde kullanılmalı, pişmiş tavuk ise maksimum dört gün içinde tüketilmelidir.
Dondurucuda pişmiş tavuk dört aya kadar saklanabilirken çiğ tavuk bir yıla kadar muhafaza edilebilir.