Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Psikolojik danışman Erdinç Güllü, çocukların uyku problemleri hakkında değerli bilgiler sunuyor. Uzmanından ipuçlarıyla çocuğun uyku düzenini sağlamak daha kolay olacak.
Günümüzde karanlık diye bir şey yok. Çağımızda herkesin evi aydınlık, öyle ki evin tüm ışıklarını söndürseniz bile sokak lambaları, araba farları, tabela ışıkları yüzünden odalarımız hiç kararmıyor. Ayrıca, hayat tarzımız gereği ebeveynler geç saatlere kadar uyumuyor, haliyle anne babaları oturma odasında hoşça vakit geçirirken çocuklar da uyumak istemiyor. Sonuçta çocukların uyku saatleri geldiğinde ve siz bunu hatırlattığınızda ‘lütfen biraz daha’, ‘on dakika sonra’, ‘hiç uykum yok’ gibi itirazlarla uyku saatleri kocaman bir sorun haline geliyor. Bu durumun pek çok sebebi vardır. Önemli olan ebeveynlerin çocuğunun uyku sorununun sebebini anlayabilmesidir. Sorunun nedeni anlaşılınca çözüme ulaşmak, bir adımlık iştir.
Çocuklar neden uyumak istemiyor?
Çocuklar gündüz yeterince ilgi ve sevgi göremediklerinden aileleriyle biraz daha kalıp ihtiyaçları olan sevgiyi zorla almak isterler. Özellikle de geç saatlere kadar çalışan ebeveynlerin çocuklarında sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur. Anne baba eve geç gelmiş; evin işleriydi, çocuğun ödeviydi… derken çocuk ile anne baba arasında yeterli duygusal birliktelik olamayınca çocuklar hemen yatmayıp anne babalarıyla daha fazla zaman geçirmek istiyorlar. Nitekim çocuklardaki uyku problemlerinde en çok rastlanılan sebeplerin başında bu gelir. Aslına bakarsanız bu problem bir bozukluk değildir. Sadece çocuk daha fazla duygusal destek aramaktadır.
Kimi çocukların gece korkuları vardır ki odalarında tek başlarına uyumak istemezler. Böyle çocuklar için çözüm: Anne ya da babanın çocuğun başucunda kalıp onun uykuya dalmasını beklemektir. Bir hafta veya iki hafta ebeveyn için zahmetli olacaktır ama çocuğun hem korkularının üstesinden gelmesi hem de uyku saatinin problem olmaktan çıkması buna bağlıdır.
Elektronik cihazlar çocuğun uyku düzenini etkiliyor!
Çok fazla bilgisayar, telefon, televizyon, tablet gibi cihazlarla meşgul olan çocuklar uykuya dalmakta güçlük çekmek, uyuyamamak, sık sık korkulu rüyalar görmek gibi uyku sorunları yaşayabilirler. Bu sorunun üstesinden gelmek, elbette ki çocuğunuzun elektronik cihazlarla daha az uğraşmasıyla olacaktır.
Bazı çocuklar esasında uyumayı sevmezler. Nitekim uyumak geçici ölümdür. Bu çocuklar ayakta kalıp daha çok yaşamak isterler. Bu tip çocuklar esasında zekâ katsayıları yüksek çocuklar oluyorlar. Hayatı daha fazla yaşayıp, bir şeyleri daha çok yapmak istiyorlar. Esasında bu durumda da bir bozukluk yok, mesele çocuğun ayakta kaldığı süreler boyunca ne yaptığındadır. Eğer çocuğunuz uyumayıp kitap okumak, oyun oynamak gibi (tabi elektronik oyunları kastetmiyorum) zihinsel faaliyetler yapıyorsa onu kendi başına bırakıp daha sonra uyumasına izin verebilirsiniz.
Son olarak şunu söylemek gerekir: Eğer çocuğunuz geç uyumasına rağmen erken kalkıyor ve gündüz uykusuzluğa bağlı dikkatsizlik, sersemlik yaşamıyorsa yani uyku süresi çocuğunuza yetiyorsa aslında çocuğunuzun uyku saati sorunu yoktur. Sizin çocuğunuza göre kendinizi ayarlamanız gerekmektedir.
Misafirlik, hastalık, özel bir gün gibi çocukların düzeninin bozulduğu zamanlarda uyku düzenleri de bozulur bu konuda anlayışlı olmak gerekir.