Yorgunluktan Kurtulmanın Yolları
Hepimiz artık çok yoğun çalışıyoruz ve kalabalık şehirlerde yaşam daha da yorucu olabiliyor. Ancak sürekli yorgunluk hissetmek, size yaşam tarzınızda veya alışkanlıklarınızda bir hata olduğunu göstermektedir. Enerjinizi geri kazanmak için önerilerimize göz atın!
Uyku apnesi
Ne kadar dinlenseniz de yorgun hissediyorsanız, uykunuzla ilgili bir sorun olabilir. Uyku sırasında oluşan kesintiye uyku apnesi denir. Uyku apnesi, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felce yol açabilir.
Kronik yorgunluk
Bu hastalığa sahip olan kişilerde, günlük işlerine devam ederken gösterdikleri en ufak bir efor bile, yorgunluk hissetmelerine neden olur. Ayrıca kas ağrısı, baş ağrısı ve halsizlik, konsantrasyon eksikliği gibi etkiler de beraberindedir. Bu tanı konulmadan önce lupus ve muttipli skleroz gibi bazı hastalıklar ekarte edilmelidir.
Romatoid Artrit
Bu otoimmün hastalığın erken tanısı her zaman mümkün değildir. Sabahları eklem çevresinde en az 1 saat süren tutukluklar, yumuşak doku şişliği, deri altı dokularında topaklar, kemik erozyonu gibi etkileri de beraberinde getirir.
Depresyon
Depresyon, yorgunluk hislerinde karşımıza en sık çıkan hastalıktır. Enerji azalır, uyku ve yeme alışkanlıklarında değişimler olur. Hafıza ve konsantrasyon sorunu yaşanır, değersizlik ve olumsuz bakış açısı yerleşir. Kalıcı endişe ve üzüntü durumu da sabittir.
Diyabet
Milyonlarca insanın yakalandığı bu hastalık, vücudun yeterli enerjiye sahip olmamasına neden olduğu için, ilk uyarı olarak yorgunluk belirtisi verebilir. Aşırı susama, sık idrara çıkma, sinirlilik, bulanık görme, mantar enfeksiyonları gibi etkileri vardır.
Tiroit hastalığı
Tiroit hastalığı, metabolizmayı hızlandırır veya yavaşlatır. İlk olarak da halsizlik ve kas yorgunluğu şeklinde belirtilerle kendini gösterir. Susuzluk artışı, kilo kaybı, kalp hızında artış gibi sıkıntılar meydana gelir. 50 yaş ve üzeri kadınlarda daha sık görülür.
Anemi
Oksijeni akciğerlerden doku ve hücrelere taşıyan kırmızı kan hücrelerinin eksikliği anlamına gelen anemi, pek çok hastalığı beraberinde getirir. Her zaman yorgun hissetmek, en sık belirtileri arasında yer alır. Göğüs ve baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, basit egzersizlerde bile çabuk yorulmak gibi etkileri olabilir.