Bel Çevresi Ölçümü Nasıl Yapılır?
Bel çevresi ölçümü, karın-göbek çevresinde fazla miktarda yağ olup olmadığını, obezite ile ilgili hastalık riskini tanımlamak ve kontrol etmek için kullanılan bir hesaplama yöntemidir.
Ulusal Sağlık Enstitüleri, yüksek bir bel çevresi; tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, inme, kalp-damar hastalığı, uyku apnesi, fıtık, kolon kanseri gibi hastalıklarla doğrudan ilişkili olduğunu belirtiyor.
Bu hastalıkların birçoğu, sağlıklı bir yaşam tarzı izlemek suretiyle engellenebilir. Bunun için dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitelerde bulunmanız yeterli olacaktır.
Bel çevresi nasıl ölçülür?
Ölçümü doğru yapmak için aşağıdaki resimde olduğu gibi kıyafenizi çıkarın veya göğüs altına kadar kaldırın.
Bel Çevresi Nasıl Ölçülür?
Kalçaların üstü ile göğüs kafesinin alt kısmınını resimde gösterildiği gibi iki elinizi kullanarak bulun. Beliniz, bu iki kemik parçanın arasındaki yumuşak, etli kısımdır. Aynı zamanda vücudun en dar kısmıdır.
Bel Çevresi Ölçme
Ayakta düz bir şekilde durun. Yavaş yavaş nefes alın ve mezuranın başlangıç kısmını göbek deliğinize yerleştirin.
Bel Çevresi Ölçümü
Mezurayı belinize sarın bu esnada mezurayı cildinize hafif bir şekilde temas ettirin ve yavaşca nefesinizi verin. Nefesinizi verdiğiniz an mezuranın diğer ucunu birleştirin ve çıkan değeri not edin.
Bel Çevresi Hesaplama
Bel çevresi beden ölçüsü doğruluğunu test etmek için bu işlemleri bir kez daha tekrarlayın. Sonucun farklı çıkması durumunda 2. ölçüm değerini de not edin ve son olarak ölçümü tekrarlayın. 3 kez yapılan bel çevresi ölçüm değerini de not alarak bu üç değerin ortalamasını alın. Bu ortalama sizin bel çevrenizdir.
İdeal bel çevresi kaç cm olmalı?
İdeal bel çevresi; boya göre %40 – %50 oranı, bel ölçümleri için sağlıklı bir aralık olarak kabul edilir. Bu oranlar sadece rehber niteliğinde olup kesin değerleri vermemektedir. Çünkü her kişinin, kemik yoğunluğu, kas kütlesi, etnik kökeni, vücut kompozisyonları aynı değildir.
Bel çevresi en fazla kaç cm olmalı?
Kadınlar ve erkekler için ölçüm değerleri farklıdır.
Genel olarak, artan obezite ile ilgili sağlık sorunları bel çevresinin erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm ye ulaştığında başlar.
Erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm‘den daha büyük bir bel çevresi, önemli derecede tıbbi komplikasyonlar riskinin olduğu düşünülmektedir.
Yine erkeklerde 120 cm, kadınlarda 110 cm den daha fazla çıkan ölçüm, obezite açısından son derece yüksek tehlike arz etmektedir.
Sağlık uzmanlarının genel görüşü, kadınlarda bu ölçüm değeri en fazla 80 cm, erkeklerde ise 94 cm’yi geçmemesi yönündedir.
Bel çevresi neden genişler?
Bir çok faktör bel bölgesinin genişlemesine ve kalınlaşmasına neden olabilmektedir. Özellikle;
Beslenme Alışkanlığı: Düzensiz aralıklarla yemek yemek, uzun süre vücudu aç bırakmak, yağlı ve şekerli yiyecek tüketiminin fazla olması, yüksek kalorili besinleri tüketmek, fast food ağırlıklı ve früktoz-glikoz içeren besinlerden yoğun olarak beslenmek, işlenmiş veya paketlenmiş gıdaların sık tüketilmesi belin kalınlaşmasına ve genişlemesine neden olabilmektedir.
Yaş: Yaşlandıkça metabolizma yavaşlıyor. Metabolizmanın yavaşlaması yağ yakımını azalttığından dolayı özellikle bel, göbek, basen ve kalça bölgelerinde kalınlaşmaya neden olabilmektedir.
Kilo alımına neden olan ilaçlar:Duygu durum bozuklukları, nöbetler, migren, antidepresan Paxil ve Zoloft, antisepture ilaç olan Depakote, Diabeta ve Diabinese gibi diyabet ilaçları, yüksek tansiyon ilaçları Cardura ve Inderal, Nexium ve Prevacid gibi mide ekşimesi ilaçları, yüksek tansiyonun yanı sıra steroid, hormon replasman tedavisi ve doğum kontrol haplarının tedavisinde kullanılan bazı reçeteli ilaçlar kilo alımına neden olabilmektedir.
Genetik Faktörler: Araştırmalar birçok kişinin genetik olarak bel-göbek çevresinden kilo alımına ve obeziteye eğilimli olduğunu ortaya koymaktadır.
Kalorili İçecekler: Alkol ve şeker içerikli içeceklerin kalori değeri yüksektir ve bel-karın-göbek bölgesi yağlanmasına doğrudan etki eder.
Diğer Faktörler: Yanlış diyet uygulamaları, çevresel etkenler, stres, duygusal faktörler, uyku düzensizliği, hareketsiz yaşam şekli bel bölgesinde yağlanmaya neden olan diğer faktörlerdendir.
ÖNERİ: Bel ölçümü hesapladıktan sonra, sağlıklı bir kilo aralığında olup olmadığınızdan emin değilseniz, “Vücut Kitle İndeksi” değerlerinizi kontrol etmeyi de düşünebilirsiniz. Bu ölçüm, kilo vermenize gerek olup, olmadığını belirlemek için kilonuzu ve boyunuzu dikkate alır.
VKİ sonucunuz fazla kilolu veya obez olduğunuzu gösteriyorsa, doktorunuzla sağlıklı kilo verme ve koruma seçenekleri hakkında konuşunuz.